Somon marinat cu sos

Somonul suedez marinat cu sare si marar proaspat poate fi cumparat gata pregatit sub numele de "gravlax". Mandria bucatariei suedeze este considerata o delicatesa exceptionala, si daca-l pregatiti cu un sos de legume radacinoase veti experimenta adevaratul gust din Scandinavia!

  • 60 min
Somon marinat cu sos

Ingrediente

  • 2 legaturi de marar
  • 2 linguri Vegeta
  • ulei pentru prajit
  • 1-1,5 kg somon

Sos

  • 100 g morcov
  • 2 linguri marar proaspat tocat
  • 100 g pastarnac
  • 100 g nap turcesc
  • 100 g patrunjel - radacina
  • 2 lingurite faina alba
  • 2 linguri suc de lamaie
  • piper alb - pudra
  • 100 g telina - radacina
  • 1 lingura Vegeta
  • 100 g unt

Garnitura

  • 350 g palarii de ciuperci

Preparare

  1. Spalati fileuri de somon, uscati-le si presarati-le cu Vegeta.
  2. Pe partea de jos a vasului de portelan aranjati o ramura de marar, deasupra puneti fileurile de somon, apoi restul de marar si acoperiti vasul cu o folie.
  3. Puneti o greutate pe somonul acoperit si apoi lasati-l in frigider peste noapte.
  4. Taiati pestele in bucati mai mici si prajiti-l in ulei pe fiecare parte, aproximativ 5 minute.
  5. Curatati legumele radacinoase si puneti-le la fiert in apa clocotita (trebuie sa fie suficienta apa astfel incat sa acopere legumele). Se adauga Vegeta si se lasa la foc mic pana se inmoaie, dupa care se scurge.
  6. Se amesteca cu unt, faina diluata in apa, suc de lamaie, piper alb si aproximativ 200 ml de apa in care s-au gatit legumele. Se fierbe totul pentru cateva minute.

Servire: Serviti somonul cu sos si ciupercile prajite.

Sfat: Prajiti pestele dupa ce ati pregatit deja garnitura de legume si sosul