Sparanghel gratinat
- Reteta de coolinarika.com -Inca de acum 3000 de ani chinezii foloseau sparanghelulul ca medicament, chiar si astazi este recunoscut a fi un purificator al organismului. Supa crema de sparanghel, sparanghelul cu rosii si mozarella, cu oua, dar si gratinat sunt cateva metode (excelente!) de a-l prepara.
Preparare
Razuiti cele doua treimi inferioare ale unui sparanghel. Spalati-le, faceti astfel ca varfurile sa ajunga la acelasi nivel, legati-le intr-un manunchi si taiati partea lemnoasa inferioara. Intr-o oala inalta si ingusta puneti apa, zahar, sare, 20 g de unt si Vegeta. Apa se aduce la punctul de fierbere, se aseaza sparanghelul pentru a sta vertical in momentul prepararii. Prepararea dureaza 15-30 minute (in functie de tipul de sparanghel, cel verde se pregateste mai repede decat cel alb). Daca nu aveti o oala speciala pentru a fierbe sparanghelul puteti folosi o oala ingusta. Scurgeti sparanghelul fiert, insiruiti si rulati 3 sau 4 bucati de sparanghel intr-o felie de sunca. Puneti-le apoi pe un vas termorezistent si adaugati cateva linguri din lichidul in care a fiert sparanghelul. Presarati branza si parmezan razuita. Adaugati peste bucatile de unt si puneti in cuptorul preincalzit la 220°C aproximativ 15 minute.
Servire: Sparanghelul gratinat se serveste pe o farfurie calda.
Sfat: Puteti folosi lichidul/zeama in care a fiert sparanghelul pentru a pregati o supa delicioasa. Pentru ca toate partile sparanghelului sa fie gatite in acelasi timp, este important ca acesta sa fie legat intr-un manunchi astfel incat partile inferioare, care sunt mai dure, sa fiarba in apa in timp ce varfurile vor fi inabusite.