Friptura de rata in sos de portocale
- Reteta de coolinarika.com -Un mod de pregatire mai exigent fata de friptura traditionala croata, aceasta reteta ofera un amestec intens de ingrediente sarate si dulci care vor fi transpunse intr-un neobisnuit fel de mancare principal al unui meniu festiv.
Preparare
Rata se spala si se freaca cu Vegeta Gust de Gaina atat pe inauntru cat si pe dinafara. Intr-un castron mic se amesteca mierea, otetul si o lingurita de ulei cu care apoi se unge rata. Puneti o jumate de portocala si partea alba curatata a unui praz inauntrul ratei. Ungeti tava de friptura cu uleiul ramas, asezati in ea rata, apoi puneti-o in cuptorul preincalzit pentru a se coace la 190 °C si stropiti cu apa fierbinte. In timp ce se gateste, ungeti rata cu amestecul de miere, otet si ulei si stropiti cu apa calda. Dupa o ora se pune restul de portocala taiata in bucati langa rata si se lasa la gatit timp de aproximativ o ora (pana devine moale). Intre timp se pregateste garnitura - crochetele de orez. Puneti orezul in apa clocotita, adaugati Vegeta si lasati sa se fiarba la foc mic timp de 15 minute. Luati preparatul de pe foc si lasati-l sa se raceasca putin. Adaugati branza rasa, oul batut, ghimbirul, patrunjelul, pesmetul si amestecati-le bine. Formati bile mici cu mana, iar in mijlocul fiecareia puneti cate un cub de branza. Dati prin pesmet bilele de orez si prajiti-le in ulei pana devin aurii. Scoateti rata din tava si scurgeti excesul de grasime. Sosul se pune separat, intr-un bol mai mic. Adaugati ghimbirul, piperul, vinul si amidonul dizolvat in apa. Lasati sa se gateasca impreuna timp de 1-2 minute amestecand constant. Adaugati sare daca este necesar.
Servire: Friptura de rata se taie si se serveste cu sos si crochete de orez.
Sfat: Sosul va fi mai gustos daca adaugati bucati mici dine coaja de portocala.